Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / ThinkStock/Getty Images
Три павиана са избягали от изследователски център в САЩ през уикенда, демонстрирайки не само интелекта си, но и според защитници на животните желанието си да се "спасят от кошмара на лабораториите", предаде Франс прес.

Най-умните животни на Земята (СНИМКИ)
 
Трите маймуни са сред над хилядата павиани в Института за биомедицински изследвания в Сан Антонио, Тексас. От центъра използват животните, за да изследват хронични болести като малария и вирусите ХИВ и ебола.
Бегълците са се намирали в своята обител на открито, оградена от предпазна стена. Павианите са използвали варел като помощно средство, за да се прехвърлят през стената.
Четвърта маймуна също е изкачила преградната стена, но изглежда в последния момент е "размислила" и се е върнала обратно.

"Глупаво" хъски изненада с хитрост гледачите си (ВИДЕО)
 
Двама от косматите бегълци са заловени в близките дървета. Третият павиан е успял да стигне до главен път, където водачка на МПС го е заснела с мобилния си телефон, преследван от служители на института.
Акцията по залавянето на животните е продължила 30 минути. От изследователския център съобщават, че в нито един момент павианите не са представлявали заплаха за обществената сигурност, тъй като не участват в медицински експерименти и не са болни.
 
От организацията PETA (Хора за етично отношение към животните) обаче са разкритикували остро института, от който през последните години неведнъж са бягали животни и са регистрирани случайни смъртни случаи.
"Този институт представлява всеобща заплаха - за персонала, обществеността и животните, държани там като затворници, чиято едничка цел е да се спасят от кошмара на лабораториите", се посочва в изявление, направено от PETA.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА