Американски учени използваха древногръцка басня, за да тестват интелигентността на енотите
Американски учени използваха древногръцка басня, за да тестват интелигентността на енотите / ThinkStock/Getty Images
Американски учени използваха древногръцка басня, за да тестват интелигентността на енотите и бяха много впечатлени, макар и бозайниците да не се представиха идеално, съобщи Прес асосиейшън.

Запознайте се с Пъмпкин - енотът който се мисли за куче (СНИМКИ/ВИДЕО)

Баснята "Гарванът и стомната" е за жадна птица, която се сеща, че може да покачи нивото на водата в съда, като пуска камъни в него. Експериментът е правен с птици и малки деца, за да бъде проверено дали разбират принципите на причина и следствие.

Най-умните животни на Земята (СНИМКИ)

Учените от университета на Уайоминг работили с осем енота, като първо проверили дали спонтанно ще съобразят да пускат камъни в тесни 50-сантиметрови стъкленици с вода, за да стигнат до плуващите отгоре маршмелоу. Също като птиците те не се сетили за това.
Следвайки модела от предишни експерименти след това учените тренирали енотите да пускат камъни в стъклениците, като при успех получавали достъп до сладките.

Търпелив енот учи малкото си да се катери по дърво (ВИДЕО)

Четири енота от седем, които бутнали камъните, успели да вземат наградата. Два от тях се научили сами да взимат камъни и да ги пускат във водата, за да достигнат до нея. Трети обаче се сетил просто да обърне тежката стъкленица и така изял сладките.

енот
ThinkStock/Getty Images

За да определят дали животните разбират какво правят, учените усложнили задачата - дали им големи и малки камъни, като някои потъвали, а други плували върху водата. Ако енотите разбирали, че камъните изместват водата, те би трябвало да избират по-тежките. За разлика от птиците и хората, енотите не винаги избирали най-функционалното решение. Според учените обаче това не говори лошо за тях.

Енотът Рокси чука на вратата, за да си поиска храна (ВИДЕО)

"Установихме, че енотите са иновативни в много аспекти и наблюдавахме как проучват обстановката по уникален за тях начин", каза Лорън Стантън от екипа. Тя подчерта също, че енотите са имали по-малко време за задачата, отколкото птиците в подобно изследване. 
БТА