/ БГНЕС
Хърватия беше ударена от най-силната буря, регистрирана някога; силният вятър преобърна камиони в Албания
Зимата се завърна с пълна сила над Балканите.

Хърватия беше ударена от най-силната буря, регистрирана някога. Вятърът в Далмация е достигнал скорост от 176 км/ч. Той е съборил дървета и пътни знаци, изпочупил е клони. Много пътища бяха затворени за часове наред. Само за няколко часа пожарникарите са получили 1000 повиквания за блокирани пътища от паднали дървета и пътни знаци. Вятърът е отнесъл покривите на много къщи в района на крайбрежието.

БГНЕС

Най-малко две яхти са потънали, има много напълно унищожени автомобили, върху които са паднали дървета или са били ударени от летящи предмети. Спряно е движението на всички фериботни линии, а островите в Адриатическо море остават откъснати от света. Тази вечер скоростта на вятъра е отслабнала до 80 км/ч, съобщава хърватската метеорологична служба.

БГНЕС

Зимата се върна и в Албания, включително и в адриатическото пристанище Драч. Снежната покривка е най-голяма в северната и североизточната част на страната. Тя създава сериозни проблеми за движението по пътя Тирана-Кукъс.

Буреносен вятър и снеговалежи са обхванали почти цялата територия на Албания. В резултат на силния вятър три товарни камиона се преобърнаха на различни места в околията Лежа, където скоростта на вятъра беше най-голяма. Повредени са много билбордове, има изкоренени дървета и разрушени покриви на къщи. На някои места е прекъснато електричеството.

Зимата се завръща: Студ и сняг ни чакат следващите дни (ВИДЕО)

Обилни снеговалежи паднаха и в Северна Македония. Градските власти в Кавадарци обявиха, че са предприети съответните мерки за почистването на преспите и всички улици в града и пътищата в общината са проходими при зимни условия.

БГНЕС

В района между платото Витачево до планината Кожух новата снежна покривка е близо 10 см. Пътищата, водещи към планинските села, са разчистени и е изпратена необходимата техника за поддържането им.
 
Ако е необходимо да се пътува до по-високите места, задължително е автомобилът да е оборудван с вериги и да се шофира изключително внимателно, като се имат предвид климатичните условия, препоръчва Лазар Лазов от компанията, която се грижи за зимната поддръжка на улиците и пътищата в Кавадарци. Снегът не предизвика големи проблеми по пътищата в района.

БГНЕС

Гърция е обхваната от силен студент фронт, който донесе със себе си сняг и леден дъжд, а температурите паднаха до минус пет градуса през изминалото денонощие.
Мигранти и бежанци бедстват при минусови температури, сняг и леден дъжд в бежанските лагери там, съобщава Ройтерс.
 
Хората във временния лагер на остров Лесбос запалиха огньове, за да се стоплят, след като температурите паднаха под нулата през изминалото денонощие, а буреносните ветрове събориха няколко от палатките в дълбоката кал. Дебели преспи сняг пък покриха бежанския лагер в Диавата в северната част на страната.

БГНЕС

ТИР се преобърна на автомагистрала „Егнатия“ в участъка между Ксанти и Комотини. Според информацията на гръцкото онлайн издание „Ксантинюз“ двама българи са извадени от авариралия камион. Шофьорът е откаран в местна болница, защото има травма на главата.
БГНЕС