/ ThinkStock/Getty Images
Великобритания би трябвало да обложи с данък компаниите, стоящи зад социалните медии, за да финансира усилията за противодействие на кризата „фалшиви новини“, заплашваща основите на демокрацията, според изтекла информация от доклад на британска парламентарна комисия.
 
Защо фалшивите новини се разпространяват по-бързо от истинските?

Докладът препоръчва средствата да се използват за финансиране на образователни програми по „информационна грамотност“ в училищата, за възпитаване на общественото усещане към този проблем и за по-добро финансиране на дейността на регулатора - Бюрото на комисаря по информацията.
 
Клавиатурна армия: В кои държави правителствата манипулират с фалшиви новини?

Предложението е едно от многото, изложени в доклада на комитета на Камарата на общините, който критикува гиганти като Facebook, Twitter и Google.
 
„Такива компании действат „безотговорно“ при събирането на лични данни, „манипулирайки това което виждаме“ в нерегулирания пейзаж на социалните медии, наподобяващ „дивия запад“, се твърди в доклада.
 
Интернет гиганти на война срещу фалшивите и некоректни новини

„Ние се сблъскваме с нищо по-различно от криза на нашата демокрация - основана на систематична манипулация на данни, безмилостно насочена към гражданите, без тяхно съгласие, чрез дезинформиращи кампании и наситени с омраза послания“, казва председателят на Комисията по цифрови технологии, култура, медии и спорт Деймиън Колинс.
БГНЕС