/ iStock/Getty Images

Литовският кабинет реши да спре действието на документа за ваксинация - така наречения паспорт на възможностите, чиито притежатели се ползват от предимства при посещение на големи търговски центрове, магазини за нехранителни стоки, заведения за обществено хранене и обществени събития. Решението беше гласувано единодушно от министрите.

Петков отговори на ГЕРБ: Не съм поемал ангажимент за отмяна на зеления сертификат

Считано от събота, действието на паспорта на възможностите се преустановява. Този документ изпълни задачата си за стимулиране на ваксинацията, която беше поставена при неговото въвеждане и позволи да се избегне карантината, отбеляза здравният министър Арунас Дулкис.

Управляващите отмениха и задължителното периодично тестване на служителите в определени области на икономическия и обществен живот.

От 13 септември 2021 г. без този документ, който се издаваше на ваксинирани срещу коронавирус или преболедували COVID-19, в Литва не можеше да се влезе в търговски център с площ над 1 500 кв. м, в магазини за нехранителни стоки и др.

Прогноза - докога ще ни трябва зеленият сертификат

На такива лица бяха отказвани редица контактни услуги, те нямаха право да посещават заведения за обществено хранене и публични мероприятия. От 28 декември този документ започна да се изисква не само за възрастни, но и за деца над 12 години.

БГНЕС