Лидерите от Централна и Източна Европа поискаха укрепване на източния фланг на НАТО
Лидерите от Централна и Източна Европа поискаха укрепване на източния фланг на НАТО / снимка: БГНЕС, архив

Държавните глави на страните от Централна и Източна Европа поискаха последователно укрепване на източния фланг на НАТО. Това заяви полският президент Бронислав Коморовски след среща във Варшава с президентите на България, Румъния, Литва, Латвия, Естония и на страните от Вишеградската четворка, в която освен Полша влизат Унгария, Чехия и Словакия, предаде ИТАР-ТАСС.

На срещата на върха на алианса през септември в Уелс „главната задача ще бъде да се приспособи НАТО към изменящата се ситуация в областта на сигурността, вземайки предвид новия модел на поведение на Русия, както и новия тип агресия, който наблюдаваме в отношенията между Русия и Украйна. Това бе главната тема в разговорите на деветимата държавни глави”, заяви Коморовски.

„Способността за адаптиране към изменящите се условия на сигурността е важна. Във връзка с това на срещата на върха на НАТО трябва да се вземат под внимание промените, предизвикани от действията на Русия в наше непосредствено съседство. Поради това искаме последователни действия на НАТО в областта на мисията по колективна отбрана, както и стратегическото укрепване на източния фланг на алианса”, посочи полският президент.

По думите му някои елементи от този процес трябва да са военно присъствие на НАТО в Централна и Източна Европа, реформа на силите на алианса за бързо реагиране и разширяване на инфраструктурата, допълва БТА.

Участниците в срещата на върха също така са заявили, че сред приоритетите на алианса трябва да са изграждането на система за противоракетна отбрана и киберзащитата. „Освен това всички гости изтъкнаха важността на запазването на политиката на открити врати за страните, които отговарят на критериите за членство в алианса, стига те да проявяват интерес към това. Разгледахме и възможността за различен тип партньорство с други страни, в частност скандинавските”, съобщи Коморовски.

Споменавайки свой вчерашен телефонен разговор с президента на САЩ Барак Обама, полският лидер заяви, че Вашингтон потвърждава интереса си от стратегическото укрепване на източния фланг на НАТО във връзка със събитията в Украйна.

В заключителната декларация президентите на деветте страни от Централна и Източна Европа настояват за „пълно изясняване на обстоятелствата около трагедията с малайзийския самолет от международна комисия с участието на представители на всички заинтересовани държави, осигуряване на пълен достъп до мястото, уликите и свидетелите на трагедията, както и за безопасността на работата на комисията и службите на територията на катастрофата”.

Президентите също така са осъдили военните действия против цивилни, изразили са протест срещу всякаква форма на подкрепа за терористични прояви и са призовали към незабавно прекратяване на въоръжените сблъсъци в Украйна.