Лех Валенса бил агент на полските тайни служби
Лех Валенса бил агент на полските тайни служби / Guliver/Getty Images
Лех Валенса бил агент на полските тайни служби
92302
Лех Валенса бил агент на полските тайни служби
  • Лех Валенса бил агент на полските тайни служби

Лех Валенса е бил агент на полските тайни служби. Това потвърждава изследване на Института по съдебна експертиза в Краков, доказващо автентичността на документите за агентурното минало на носителя на Нобелова награда за мир, бивш президент на Полша и лидер на известния профсъюз "Солидарност".

До извода, че Лех Валенса има агентурно минало, специалистите стигнали благодарение на намерени документи, почеркът в които е идентичен с този, който използва бившият полски президент.  Експертите са проучвали секретни документи, включително квитанции, регистрационни листове, както и отчети за получени финансови средства.

Според източник на Полската агенция по печата в Института по национална памет, в рамките на експертизата, са били проверени около 1000 страници. Специалистите са имали съмнения само по отношение на определени книжа, които обаче не са повлияли върху крайното заключение: че Лех Валенса е сътрудничил на тайните служби на Полската народна република.

Полският президент разпали дебата бил ли е Лех Валенса доносник на службите

Информацията ще бъде представена официално във вторник, 31 януари. Лех Валенса продължава да отрича и е категоричен, че информацията не е вярна.

"Това е лъжа. Надявам се, че ако съдилищата работят добре, това ще бъде доказано", коментира той. Според него сътрудничеството му с тайните служби било абсолютно невъзможно.

На 22 февруари 2016 г. полският Институт по национална памет публикувана намереното в дома на бившия министър на вътрешните работи ген. Чеслав Кишчак лично дело на агента, работил под псевдонима Болек, включително собственоръчно написан ангажимент за сътрудничество, подписан "Лех Валенса "Болек".

Бил ли е Лех Валенса агент на комунистическата полиция в Полша?

Текстът му гласи: "Аз, долуподписаният Лех Валенса, син на Болеслав и Феликса, роден през 1943 г., обещавам да пазя в тайна съдържанието на разговорите ми с членове на службите за сигурност. Също така се ангажирам да сътруднича със службите за сигурност и да се боря срещу враговете на Полската народна република. Ще предавам информацията в писмен вид. Сътрудничеството си със службата за сигурност ще пазя в тайна и няма да разкривам даже пред семейството си".

Многократно Лех Валенса е заявявал, че "папката Болек" е фалшификат, направена от комунистическите власти, за да го компрометират в периода на растяща популярност на "Солидарност".