Лех Валенса: Допуснах грешка, но не съм бил доносник на тайните служби
Лех Валенса: Допуснах грешка, но не съм бил доносник на тайните служби / БГНЕС

Бившият полски президент и исторически лидер на профсъюза "Солидарност" Лех Валенса, който бе обвинен, че е сътрудничил през 70-те с комунистическите тайни служби, призна днес, че е допуснал грешка, но отново отрече да е бил доносник, предаде Франс прес.

"Не се оставих да бъда пречупен през декември 1970 г., нито съм сътрудничил със Службата за сигурност. Никога не съм вземал пари, нито съм изготвял писмени и устни доклади", написа Нобеловият лауреат за мир в личния си блог.

"Допуснах грешка, но не такава, за каквато се говори. Дал съм дума да не правя разкрития. Със сигурност не и сега. Освен ако други не го направят. Човекът, който е в основата (на скандала), е още жив. Той трябва да разкрие истината и аз разчитам на това", написа Валенса.

Бил ли е Лех Валенса агент на комунистическата полиция в Полша?

Съмненията за дейността на водача на борбата срещу комунизма се появиха вчера, след като в дома на бившия вътрешен министър и шеф на тайната полиция генерал Чеслав Кишчак, починал миналата година, бяха намерени документи, за които бе съобщено, че на бившите служби.

Според Лукаш Камински, директор на полския Институт за национална памет (ИНП), който разследва нацистките и комунистическите престъпления, "в личното досие (на Валенса) има плик с написано на ръка съгласие за сътрудничество, носещо подпис Лех Валенса, "Болек". Сред документите от това досие има и ръкописни разписки за получени суми".

Седемдесет и две годишният Валенса навремето призна, че когато е бил работник и противник на режима, е подписал "документ" в полицията след едно от задържанията си. Той обаче винаги е наричал абсурдно всяко обвинение в действително сътрудничество с комунистическата полиция. От началото на 90-те в Полша постоянно тече спор между привърженици и противници на Валенса дали той е бил сътрудник, или не. Сред заклетите му врагове е Ярослав Качински, лидер на консервативната партия "Право и справедливост", която сега е на власт.

През 2000 г. специален съд отхвърли достоверността на обвиненията срещу Валенса. Но през 2008 г. ИНП публикува книга, в която се казва, че Валенса е бил регистриран като таен агент през декември 1970 г., след което е зачеркнат от регистрите през юни 1976 г. заради "липса на желание да сътрудничи".

Източник: БТА