Документи, иззети от полския Институт за национална памет (ИНП), показват, че световноизвестният водач на синдиката "Солидарност" Лех Валенса е сътрудничел през 70-те години на миналия век на комунистическите тайни служби, заяви ръководството на организацията. Първият демократично избран президент на посткомунистическа Полша незабавно отрече това твърдение, предаде Франс прес.

"В личното му досие има плик с написано на ръка съгласие за сътрудничество, носещо подпис Лех Валенса, "Болек". Сред документите от това досие има и ръкописни разписки за получени суми", заяви пред журналисти шефът на ИНП Лукаш Камински.

Валенса, който е в чужбина, веднага написа в своя блог: "Не може да има документи от мен, ще го докажа чрез съд", каза историческият лидер на "Солидарност".

Вчера държавния ИНП информира, че иззет от него архив на покоен бивш високопоставен полски служител съдържа "лист, изписан на ръка" от 1974 г., описващ разговор на служител от полската политическа полиция с "тайния агент Болек" - според някои историци, такъв е бил псевдонимът на бившия полски президент.

"Не можете да промените фактите с вашите лъжи, клевети и фалшиви документи". написа тогава Валенса в отговор в своя блог.

Източник: БТА