Полският президент разпали дебата бил ли е Лех Валенса доносник на службите
Полският президент разпали дебата бил ли е Лех Валенса доносник на службите / Guliver/Getty Images

Полският президент Анджей Дуда, който е съюзник на новото евроскептично правителство на Полша, обвини Лех Валенса, че е бил сътрудник на комунистическите тайни служби, с което допълнително разпали дебата около миналото на бившия лидер на синдиката "Солидарност" и бивш президент на Полша, предаде Ройтерс.

По-рано този месец полският Институт на националната памет заяви, че е потвърдил автентичността на някои документи, които получил от вдовицата на вътрешен министър от времето на комунизма. В тях се казва, че Валенса е бил доносник на режима през 70-те години.

72-годишният Валенса заяви, че ще се защити от тези твърдения в съда.

"Съжалявам, че президентът Лех Валенса не можа в подходящия момент да намери в себе си силите да направи жест към поляците", каза Дуда. "Просто си кажете истината", призова той Валенса.
"Мога да изразя личната си тъга като човек, който в миналото е подкрепял Лех Валенса и който уважава Лех Валенса като президент", добави полският държавен глава.

Преди години Валенса призна, че е подписал документ, с който се съгласява да е информатор на комунистическите служби за сигурност, но настоя, че никога не е изпълнил този свой ангажимент. Специален съд го оневини през 2000 г. с аргумента, че не е открил доказателства Валенса да е бил сътрудник на комунистическата тайна полиция.

Институтът на националната памет настоява, че новите документи са автентични, но не е в състояние да потвърди дали те са били подписани от Валенса или дали някои подписи са били подправени, както понякога се е случвало с досиета на комунистическите тайни служби, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА