/ БГНЕС
Преговорите между Руската федерация и Украйна не са лесни, но Москва ще се стреми да постигне всички задачи. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на пресконференция след разговори с арменския си колега Арарат Мирзоян, предава ТАСС.

„Споделих с моя колега и приятел как се развиват преговорните контакти между руската и украинската делегации. Те не вървят лесно но ние ще гарантираме, че всички задачи, които стоят пред тези преговори, ще бъдат изпълнени“, подчерта Лавров.

Първият дипломат на Москва отбеляза също, Русия ще настоява Беларус да продължи да играе роля в организирането на преговорите с Украйна. „Ние сме „за“ това нашите беларуски приятели да продължат да играят положителна роля в организирането на руско-украинските преговори. И Беларус е отлична платформа за продължаване на такива преговори. Въпреки че всичко зависи от споразуменията между страните, а срещите в други държави не са изключени“, отбеляза Лавров.

„По искане на украинската страна, нейният неутрален, необвързан, неядрен статут трябва да бъде придружен от гаранции за сигурност за Украйна. Сред гарантите за сигурност украинските съседи биха искали да видят всички страни, съседни на Украйна, както и редица други държави, включително постоянни членове на Съвета за сигурност [на ООН] и т. н. Предполагахме, че сред тези държави-гаранти, разбира се, определено ще бъде и Република Беларус“, допълни министърът.
Лавров подчерта също, че към настоящия момент се съгласуват всички тези въпроси, „включително пълен набор от държави-гаранти“.

На 29 март в Истанбул се проведоха преговори между делегациите на Москва и Киев. След срещата ръководителят на руската делегация Владимир Медински обяви, че страната му е получила писмени предложения от Украйна за споразумение между страните. Той добави, че Русия, след като разгледа тези инициативи, ще направи контрапредложения.

 
ТАСС