/ БГНЕС
Кубинският президент Мигел Диас-Канел обвини вчера правителството на Съединените щати, че е довело отношенията между САЩ и Куба до най-ниската им точка от десетилетия, предаде Ройтерс.

Диас-Канел призова кубинците да засилват отбраната и икономиката на Куба.

Раул Кастро предупреди кубинците да се готвят за недостиг на стоки

В реч пред Националното събрание президентът на Куба заяви, че Съединените щати целят да задушат икономически Куба, като правят вноса на стоки от първа необходимост изключително труден.

Кубинската икономика е в застой през последните години, като в същото време стратегическият съюзник на Куба - Венецуела се озова в икономическа криза. Това доведе до намаляване на употребата на горива и енергия в Куба и до недостиг тази година на основни стоки като хляб, пилешко месо и яйца.

Кубинският парламент утвърди новата конституция

Засилването на американските санкции при управлението на президента Доналд Тръмп направи още по-трудно за Куба получаването на кредит от финансови институции.

Министърът на икономиката на Куба Алехандро Хил Фернандес призова по-рано вчера правителството още повече да затегне коланите и да търси алтернативи на вносните стоки.

"Износът не се увеличава, както планирахме. Нивото на чуждестранните инвестиции, от които има нужда икономиката, не е налице. Прогнозираме, че планът за вноса няма да бъде изпълнен, защото заемите, от които се нуждаем, няма да бъдат финализирани заради неизпълнени задължения по дългове", посочи Хил.

Кубинците масово подкрепиха новата конституция на страната

Куба разчита директно или индиректно на вноса, за да си набавя стоките, необходими за производство и консумация като гориво и храна и плаща за стоките в чуждестранна валута, с която се сдобива чрез износа и чрез заеми.

Правителството полага усилия да съхрани икономическия растеж и прогнозира, че тази година ще има увеличение с 1,5 процента на брутния вътрешен продукт след миналогодишното увеличение с 1,2 процента.

Куба ще реформира управлението и икономиката с нова конституция

Правителството на американския президент Доналд Тръмп заяви, че Куба е отговорна за оцеляването на социалистическия президент на Венецуела Николас Мадуро и наложи нови санкции на Куба, срещу която вече бе въведено търговско ембарго, отбелязва Ройтерс.
БТА