Кралят на Испания осъди корупцията в първото си коледно послание
Кралят на Испания осъди корупцията в първото си коледно послание / снимка: Guliver/Getty Images

Испанският крал Фелипе Шести заклейми корупцията в първото си обръщение на Бъдни вечер, но не спомена пряко сестра си Кристина де Бурбон, която ще бъде съдена за данъчни престъпления, съобщи Ройтерс.

Фелипе беше коронясан през юни, след като баща му Хуан Карлос абдикира след скандали, които нанесоха удар на популярността му, включително обвинения в данъчни измами срещу дъщеря му Кристина - тя е първата кралска особа в Испания, срещу която се предприема съдебно преследване.

Разследванията срещу Кристина и съпруга й Иняки Урдангарин са част от привлеклите голямо обществено внимание случаи на корупция, които предизвикват недоволство сред испанците след тежката икономическа криза и правителствената политика на икономии.

„По малко въпроси има толкова единодушно мнение. Не трябва да се колебаем да отсичаме корупцията от корен”, каза Фелипе в първото си предавано по телевизията празнично послание. Новият крал, който се радва на голяма популярност според социологическите проучвания, предприема стъпки за модернизиране на монархията - като премахване на кралските права и задължения на двете му сестри, които официално вече не са част от кралското семейство.

Той също така призова за „сила в единството” в момент, когато Испания е заплашена от сепаратистко движение в Каталуния. Миналата година каталунската обществена телевизия не излъчи речта на крал Хуан Карлос по случай Рождество Христово заради позицията на централното правителство по спорния въпрос.

Източник: БТА