Германският канцлер Ангела Меркел
Германският канцлер Ангела Меркел / БГНЕС, архив
Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел печели изборите в провинция Северен Рейн-Вестфалия, съобщиха осведомителните агенции. Това показват първите данни от екзитпол проучвания, цитирани от германските телевизии А Ер Де и Цет Де Еф.

Миналата година партията на Меркел загуби на вота в родната й провинция

В изборите за регионален парламент консерваторите на Меркел получават 34,5 на сто от гласовете, а социалдемократите - 30,5 на сто. На трето място с 12 процента е Свободната демократическа партия. В парламента на провинцията влизат и популистите от "Алтернатива за Германия", подкрепени от 7,5 на сто от гласувалите, както и Зелените, които имат 6 на сто.

Омръзна ли Меркел на Германия?

Германският канцлер Ангела Меркел
БГНЕС, архив

Консерваторите побеждават съперниците си от център-лявото в германската провинция с най-голямо население, която традиционно бе бастион на Германската социалдемократическа партия и това е сериозен удар за Мартин Шулц, съперника на Меркел на парламентарните избори през септември, отбелязва Асошиейтед прес.

Меркел изтупа от праха старо политическо мото за изборите

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц
БГНЕС, архив

Резултатът на Зелените, по-малкият коалиционен партньор на социалдемократите в провинцията, означава, че управляващата коалиция там губи мнозинството си.

От 1966 г. ГСДП само веднъж е отстъпвала премиерския пост в провинцията на консерваторите - през 2005 - 2010. На предишните избори през 2012 г. социалдемократите получи подкрепа от 39,1 сто, която сега е спаднала на 30,5.
Резултатите на "Алтернатива за Германия" означават, че десните популисти влизат в 13-ия регионален парламент на Германия.

Лидерът на ХДС в Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет заяви, че днес е "хубав ден" за провинцията. Избирателите искаха различна политика в областта на образованието, инфраструктурата и борбата с престъпността от това, което им предлагаше отиващото си правителство, ръководено от социалдемократите, каза Лашет, предаде ДПА.
БТА