Доналд Тръмп и Владимир Путин
Доналд Тръмп и Владимир Путин / БГНЕС
Темата за контрола върху въоръженията ще бъде една от основните теми в дневния ред на планираната среща между руския президент Владимир Путин и американския му колега Доналд Тръмп по-късно този месец в Аржентина, предаде Асошиейтед прес, като се позова на Путин.
 
Руският президент заяви, че е разговарял за кратко с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в кулоарите на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Сингапур по въпроси, които вероятно ще заемат водещо място в дневния ред на планираната му среща с Тръмп. Те обсъдили темата за контрола върху въоръжението и други въпроси.

Тръмп изтегля САЩ от сключен преди 30 години договор с Русия за ликвидиране на ракети
 
Прессекретарят на Пенс Алиса Фара от своя страна заяви, че двамата "са засегнали въпроси, които ще бъдат обсъдени, когато президентът Тръмп и президентът Путин отидат в Аржентина за срещата на върха (на Г-20)".
 

Путин заяви в Сингапур, че Москва и Вашингтон трябва да обсъдят бъдещето на Договора за съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия от 2011 г. и ситуацията с Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г.

Москва: Изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Русия е опасна стъпка

Тръмп изрази намерение да се оттегли от договора за ракетите със среден и малък обсег, който беше подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов.
 
Путин каза, че ако той и Тръмп разговарят по време на срещата на върха на Г-20 в Аржентина, както се очаква да стане, те ще обсъдят също темите за Сирия, Северна Корея и Иран.

Руският печат: САЩ и Русия са стигнали точката на замръзване
БТА