Папа Франциск пристига на историческо посещение в Кипър с послание за съпричастност към съдбата на бежанците. Това става в момент, в който Никозия отчита сериозен ръст на мигрантския поток и настоява Европейският съюз да предприеме радикални мерки.

Географското местоположение на разделения етнически остров го превръща в транзитна точка по пътя на мигранти и бежанци от Близкия Изток и Африка. Южната част на Кипър, където живее гръцката общност, е подложена на натиск на прехвърлящите се от Турция мигранти, а близостта й до Африка прави възможно, макар и опасно, директното пристигането на бежанци по море.

Папата ще помогне на 50 мигранти да се прехвърлят от Кипър в Италия

От началото на годината в Република Кипър са подадени 11 хиляди молби за убежище. Властите се опасяват, че искащите убежище чужденци ще натоварят финансово държавата, ще променят облика на градовете и ще доведат до демографски промени на малкия средиземноморски остров.

Именно към мигрантите в Кипър ще протегне ръка папа Франциск. Според разпространена в кипърските медии информация той ще предложи убежище на мигранти и ще ги вземе със себе си. Темата вече е била обсъдена между делегации на Кипър и Ватикана.

Подобен жест главата на Римокатолическата църква направи и при посещението си преди пет години в Гърция. При визитата си през 2016 г. на остров Лесбос, който беше засегнат от сериозна мигрантска вълна, той предложи убежище на три сирийски семейства. Тогава на егейския остров се осъществи историческа среща между папа Франциск, Вселенския патриарх Вартоломей и архиепископа на Атина и Цяла Гърция Йероним.

Папата изрази съболезнования за загиналите на магистрала „Струма“

Сегашната обиколка на Франциск в региона включва и Гърция, където папата ще замине на 4 декември. Програмата му отново предвижда посещение на мигрантски център на остров Лесбос. Сега обаче егейският остров ще го посрещне не с претъпкан бежански лагер, а с модерно съоръжение за настаняване на мигранти.
Гръцките власти също оценяват визитата на папата като събитие от изключителна важност.

И Атина, и Никозия се надяват в рамките на посещението на светия отец да бъдат обсъдени различни въпроси от изключителна важност за региона като например развоят около кипърския въпрос, отношенията между Турция и Гърция, проблемът с бежанците и разбира се - пандемията.

Пандемията слага свой своеобразен отпечатък върху самата обиколка на Франциск в региона - за първи път папата няма да пътува с италианската авиокомпания Алиталия, която през октомври обяви фалит заради огромни финансови загуби и сериозните последствия върху въздушния трафик заради пандемията.

Папа Франциск: Светът е станал глух за участта на бедните

Визита от такъв мащаб в условия на световна пандемия налагат редица промени в програмата на папа Франциск с цел ограничаване на струпванията на хора и спазване на здравните протоколи. В Кипър вече са пристигнали автомобилите, с които ще се придвижва папата, но сред тях не е характерното за институцията превозно средство - папамобилът. Той редовно беше използван, за да може светят отец да поздравява събралите се да го видят вярващи. При завишени епидемиологични показатели и в двете държави и опитите на правителствата да ограничат разпространението на смъртоносния вирус възможно струпване на хора, желаещи да видят папата, се смята за изключително неуместно.

Въпреки трудната обстановка обаче Кипър се надява много католици от региона да посетят острова заради Франциск и така да дадат известен тласък на туризма, който също е сред сериозно пострадали от пандемията сектори.

Единайсет години след визитата на папа Бенедикт, малката островна държава смята посещението на Франциск за сериозна възможност за привличане на вниманието на огромната католическа общност в света към Република Кипър.

Самият Франциск нарече посещението си в региона "шанс" да пие от "древните извори на Европа - Кипър като разклонение на светите места на континента и Гърция - родината на класическата култура".
БТА