Папа Франциск е уредил прехвърлянето на 50 мигранти от Кипър в Италия по случай посещението му в Кипър следващата седмица, е заявил източник от Ватикана, цитиран от Ройтерс.

Мигрантите ще бъдат прехвърлени след визитата на папата, която започва в четвъртък, като най-вероятно това няма да стане преди Коледа поради логистични причини, е казал източникът.

Говорителят на кипърското правителство Мариос Пелеканос заяви, че папата е изразил намерение да прехвърли определен брой мигранти от острова в Рим, но не даде повече подробности.

"Това е осезаем израз на солидарност от страна на главата на Римокатолическата църква към нуждаещите се, който потвърждава, че Ватиканът признава проблема, пред който е изправена днес Република Кипър поради засилените миграционни потоци, и нуждата от справедливо разпределение между страните-членки на ЕС", каза Пелеканос.

Пристигналите в Кипър досега през тази година са с 38 процента повече, отколкото през цялата 2020 г., показват официални кипърски данни.

Много от тях преминават през "Зелената линия", демаркационната линия между контролираната от правителството южна част на острова и окупираната от Турция северна. От 10 868 пристигнали мигранти в периода януари - октомври 2021 г. над 9000 са преминали по този път. Много от тях са от Сирия, но през последните години рязко се увеличава броят на нелегалните мигранти от Субсахарска Африка.

Папа Франциск ще бъде в Кипър в периода 2-4 декември, след което ще отпътува за Гърция.
БТА