Папа Франциск каза днес, че светът е станал глух за тежкото положение на бедните и осъди онези, които стават несъразмерно богати и обвиняват бедните за злата им участ, предаде Ройтерс.

Светият отец пристигна в Асизи, родното място на Св. Франциск, за да се срещне с около 500 бедни хора преди Световния ден на бедните, който католическата църква ще отбележи тази неделя.

Италианска монахиня стана жената на най-висок пост във Ватикана

Често на бедните се гледа като на нещо досадно, нещо, което трябва да се търпи. Понякога чуваме да се казва, че бедните сами са си виновни за бедността си, каза папа Франциск в базиликата "Св. Богородица на ангелите", след като бедни хора му разказаха личните си истории.

Вината се хвърля на плещите на бедните, прибавяйки обида към травмата, без да се погледне сериозно собствената съвест и собствените действия, несправедливостта на някои закони и икономически мерки, лицемерието на онези, които искат да се обогатяват несъразмерно, посочи папата.

Франциск, който през 2013 г. стана първият папа от Латинска Америка, превърна защитата на бедните в основополагащ момент от понтификата си.

Байдън се срещна с папа Франциск във Ватикана


Бившият кардинал Хорхе Марио Берголио е първият папа, приел името Франциск - името на светеца, посветил голяма част от живота си на бедните.

Време е да върнем гласа на бедните, защото техните молби твърде дълго оставаха нечути. Време е очите да се отворят, за да се види неравенството, в което толкова много семейства живеят, призова папа Франциск.
 
БТА