Папа Франциск за пръв път назначи жена на висока позиция в администрацията на Ватикана, предаде ДПА.

Сестра Рафаела Петрини беше назначена за генерален секретар на губернаторството на Ватикана, съобщи Светият престол.

Тя е първата жена, която ще заеме втория по значимост пост в йерархията на губернаторството, което отговаря за музеите на Ватикана и други държавни служби. Сред тях са службата по издаване на пощенски марки и автопаркът.
 
Досега 52-годишната сестра Рафаела, която е родом от Рим, е била част от Конгрегацията за евангелизация на народите, която се занимава с мисионерска работа.

Постът на досегашната монахиня отговаря на този на зам.-губернатор на щат или зам.-кмет на голям град, уточнява Ройтерс.

Губернаторството, което се помещава в голям дворец в центъра на Ватикана, има повече от 2000 служители.

През последните месеци светият отец беше съсредоточен в личните си решения върху жените, отбелязва ДПА. По-рано тази година той направи теоложката Натали Бекар първата жена в историята на католическата църква, станала зам.-секретар на синода на епископите.

След това през август той назначи сестра Алесандра Смерили за временен секретар на дикастерията (ведомство на Римската курия) за насърчаване на цялостното човешко развитие, фокусирана върху миграцията и бедността. Смерили стана и делегат в комисията за COVID-19 на Ватикана
БТА