Ватикана
Ватикана / iStock/Getty Images
Папа Франциск назначи шест жени като експерти в Икономическия съвет на Ватикана, чиято цел е да контролира административните и финансови структури на Светия престол, пише в комюнике, цитирано от Франс прес.

Кардинал Райнхард Маркс, който е архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, остава координатор, но папа Франциск реши да обнови почти изцяло комитета, назначавайки 13 нови членове от общо 15, от които шестима кардинали и седем експерти.

Папа Франциск дарява 250 000 евро в подкрепа на пострадалите в Бейрут

Шестте жени експерти са от университетските среди, политиката и финансите. Те са:

- две германки: Kарлоте Кройтер-Кирхоф, професор по право в университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф, и Мария Колак, председател на Националната асоциация на германските кооперативни банки;

- две испанки: председателката на Съвета на директорите на Азора кепитъл (Azora Capital) и Азора хестион (Azora Gestion) Мария Консепсион Осакар Гараякоечеа и юристката и икономистка Ева Кастийо Санц.

- две британки: бившата министърка на образованието от Лейбъристката партия Рут Мери Кели и бившата финансова съветничка на принц Чарлз, Лесли Джейн Ферар.
Сред новите експерти има само един мъж - италианският икономист Алберто Минали.

Шестимата нови кардинали в съвета са: архиепископът на Естергьом-Будапеща Петер Ердьо; архиепископът на Сао Пауло (Бразилия) Одилу Педру Шерер; архиепископът на Квебек (Канада) Жерал Сиприен Лакроа; архиепископът на Нюарк (САЩ) Джоузеф Уилям Тобин; архиепископът на Стокхолм Андерс Арборелиус; и архиепископът на Акуила (Италия) Джузепе Петроки
БТА