Кери и Лавров обсъдиха по телефона случая със сваления руски самолет
Кери и Лавров обсъдиха по телефона случая със сваления руски самолет / снимка: БГНЕС, архив

Руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Джон Кери обсъдиха по телефона свалянето на руски военен самолет от Турция, съобщи в комюнике руското външно министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

За пръв път от 50 години членка на НАТО свали руски боен самолет

Лавров каза на Кери, че действията на Турция са "грубо нарушение" на споразумението между Москва и Вашингтон за безопасност на въздухоплаването над Сирия, където двете страни водят независими военни кампании по въздух.

Вчера Турция свали руски Су-24, за който твърдеше, че е нарушил въздушното й пространство. Бойният самолет е бил част от антитерористична операция в Сирия. Бомбардировачът е бил на 6000 м надморска височина и на 1 км разстояние от турската граница, според руското Министерство на отбраната, което се позова на данни от полета.

Русия не възнамерява да воюва с Турция

Руският президент Владимир Путин заяви, че самолетът не е заплашвал Турция, като нарече атаката „удар в гърба" от „съучастници на терористите", което неизбежно ще се отрази на отношенията с Турция. Анкара пък бе категорична, че правото й да защитава границите си, трябва да се зачита.

НАТО призова за дипломация и мир

Снощи, в края на извънредното заседание на Съвета на НАТО, свикано по инициатива на Турция, генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг призова за спокойствие и намаляване на напрежението в контактите между Москва и Анкара след инцидента със сваления от Турция руски бомбардировач.