Русия не възнамерява да воюва с Турция
Русия не възнамерява да воюва с Турция / БГНЕС

Русия не възнамерява да воюва с Турция, заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Ние нямаме намерение да воюваме с Турция, отношението ни към турския народ не се е променило", подчерта Лавров. "Възникват само въпроси към турското ръководство".

"Приятелските отношения между народите на Руската федерация и Турция не зависят от политиците, но двустранните отношения ще бъдат сериозно преразгледани", каза още Лавров.

Сергей Лавров посъветва руснаците да не пътуват до Турция

Сергей Лавров поясни, че руските власти нямат планове да посещават Турция, нито да приемат турски представители в Москва.

"Турският външен министър Мевлют Чавушоглу изрази надежда, че може някъде на международни мероприятия да седнем и да обсъдим всичко спокойно, посочи например срещата на ОССЕ, която ще се състои на 3 и 4 декември в Белград. Аз не се ангажирах, необходимо преди всичко е не "да обсъдим спокойно всичко", а да разберем всички аспекти и последствия от станалото", заяви Лавров.

"Не избягваме контактите, днешният ми разговор с Чавушоглу е свидетелство за това", подчерта руският външен министър.

Путин: Свалянето на самолета от Турция е удар в гърба

Турският външен министър е изразил съжаление в разговор по телефона с руския си колега във връзка с инцидента със сваления самолет Су-24, но е оправдал действията на турските военновъздушни сили, предаде ТАСС.

Външният министър на Турция е изказал съболезнования на руската страна, съобщи още Лавров след телефонния разговор. Той е подчертал, че турските диспечери не са знаели националната принадлежност на самолета, тъй като в района извършват полети също сирийските ВВС.

За пръв път от 50 години членка на НАТО свали руски боен самолет

"Имаме сериозни съмнения, че е било непреднамерен акт, това много прилича на планирана провокация", заяви още Лавров пред журналистите.

Русия се надява, че нападението над самолета Су-24 няма да бъде използвано за прокарване на идеята за създаване на забранена за полети зона в този район, посочи той.

Източник: БТА