Дейвид Камерън
Дейвид Камерън / БТА
Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Камерън заяви, че страната му ще предприеме действия относно смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални, и призова и други държави да направят същото, предаде Ройтерс.

"При подобни ужасяващи нарушения на правата на човека трябва да има последствия", каза Камерън пред "Скай нюз". "Това, което правим, е да проверяваме дали има хора, които са отговорни, и какви конкретни действия да предприемем", добави той.

Руската затворническата администрация съобщи, че 47-годишният Навални е изпаднал в безсъзнание и е починал след разходка в арктическата наказателна колония, в която е държан. Говорителката на Навални Кира Ярмиш потвърди днес неговата смърт, като се позова на официално уведомление, предадено на неговата майка Людмила. 

Лидери и представители на страни от Запада изразиха възмущението си от смъртта на Навални, най-известния критик на руския президент Путин. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков описа тази реакция като неприемлива. 

Русия заяви, че е неприемливо и Великобритания да се намесва във вътрешни въпроси на Русия, след като Лондон каза пред високопоставен представител на руското посолство в Обединеното кралство, че руските власти са отговорни за смъртта на Навални.  Русия съобщи, че дипломат от посолството е бил "поканен" на разговор в министерството на външните работи на Великобритания. 

Британското правителство обяви, че е извикало представител на руското посолство, за да изрази позицията си, че руските власти са "изцяло отговорни" за смъртта на отявления критик на руския президент Владимир Путин. 

Камерън отказа да даде подробности за евентуални действия и каза, че ще повдигне въпроса пред колегите си от страните от Г-7 и от други държави по време на годишната среща в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, която тече в момента. 

"С тях ще имаме разговори. Убеден съм, че ще предприемем действия. Ще призова останалите да направят същото", заяви той. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анелия Пенкова/БТА