/ Gulliver/Getty Images
Докладът на Мълър не е открил доказателства за сговор между кампанията на Тръмп и Русия
Кампанията на Тръмп не е имала връзки с Русия. Това сочи докладът на специалния прокурор Робърт Мълър. Специалният прокурор отказва да се произнесе дали доказателствата сочат президентът Доналд Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

Ще бъде ли публикуван пълният текст на доклада на Мълър?


Главният прокурор на САЩ Уилям Бар изпрати обобщение на доклада на лидерите на Конгреса и до медиите. „Докладът не прави заключение, че президентът е извършил престъпление, но и той не го реабилитира“, цитира Бар докладът на Мълър. Главният прокурор и заместникът му Род Розенщайн са „заключили, че доказателствата, събрани по време на разследването не са достатъчни, за да се установи, че президентът е възпрепятствал правосъдието“.

„Специалният прокурор признава, че доказателствата не подкрепят твърденията, че президентът е замесен в престъпление, свързано с руска намеса в изборите“, заяви още Бар.

Бившият ръководител на кампанията на Тръмп е признат за виновен по 8 обвинения

Заключението на Мълър е направено след продължило почти две години разследване. За тези 22 месеца, екипът на Мълър е изпратил 2800 призовки, разпитал е 500 свидетели, издал е почти 500 заповеди за обиск и повече от 230 заповеди за подслушване. Изпратени са били и 13 искания за информация към чуждестранни правителства.

Gulliver/Getty Images

Екипът на специалния прокурор повдигна обвинения на 34 души, сред които шестима бивши сътрудници на Тръмп, на шестима руснаци и на три компании. Нито един от тях не е обвинен за връзки между кампанията на президента и Москва.

Осъдиха на 73 месеца затвор бившия шеф на президентската кампания на Тръмп

Не се забави и първата реакция на президента Доналд Тръмп. В Twitter той написа, че след като няма намеса и възпрепятстване на правосъдието, това е цялостно и пълно реабилитиране. "Срам е за страната, че е трябвало да преживее това. Запазете Америка велика!", завършва той.
 
"Специалният прокурор не откри никаква конспирация и никакво възпрепятстване на правосъдието. Главният прокурор Бар и заместник-главния прокурор Розенщайн също заключиха, че няма възпрепятстване. Заключенията на Министерството на правосъдието са пълна и цялостна реабилитация на президента на Съединените щати", написа в Twitter и говорителят на Белия дом Сара Сандърс. 
 
 
Председателят на правната комисия в Камарата на представителите на САЩ Джери Надлър обяви, че главният прокурор Уилям Бар ще бъде повикан да даде показания пред комисията, съобщи АФП. Причината е безпокойството на комисията около заключенията на Бар за доклада на специалния прокурор Робърт Мълър. "В светлината на много притеснителни несъответствия и финални решения, взети в Министерството на правосъдието след доклада на специалния прокурор, в който Мълър не оправдава президента, ще повикаме главният прокурор Уилям Бар да даде показания пред комисията в близко бъдеще", съобщи Надлър в Twitter.
БТА