/ БГНЕС
Специален прокурор Робърт Мълър приключи разследването си за намеса на Русия в изборите в САЩ и за възможна координация между нея и сътрудници на президента Доналд Тръмп.

Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че в петък Мълър е предал окончателния си доклад на главния прокурор Уилям Бар, който се запознава с него.

Бившият ръководител на кампанията на Тръмп е признат за виновен по 8 обвинения

Докладът на Мълър, който все още е конфиденциален, подготвя сцената за големи публични битки, отбелязва Асошиейтед прес. Следващите стъпки са на главния прокурор на Тръмп, Конгреса и по всяка вероятност на федералните съдилища.

Не е ясно каква част от доклада ще стане публична или ще бъде предоставена на Конгреса. Бар заяви, че ще напише свой собствен доклад, обобщаващ заключенията на Мълър.

Осъдиха на 73 месеца затвор бившия шеф на президентската кампания на Тръмп

Почти двегодишното разследване засенчи управлението на Тръмп като президент и доведе до повдигането на обвинения срещу 34 души, включително на шестима, които бяха част от предизборната кампания на Тръмп.

Адвокатите на президента на САЩ поискаха да се запознаят предварително със заключенията на специален прокурор Робърт Мълър, преди те да бъдат огласени, предаде Асошиейтед прес. Адвокатът Рудолф Джулиани уточни обаче, че няма гаранции, че юристите на президента ще имат възможност да го направят.

В съвместно изявление Джулиани и другият адвокат на Тръмп Джей Секулоу изразиха задоволство от самия факт, че Мълър е предал доклада си.

Руски хакери са заподозрени за кибератаки срещу ЦИК и МВР

Белият дом заяви в коментар за доклада, че все още не го е получил, нито е бил осведомяван за съдържанието му. Сега следващите стъпки са на главния прокурор Бар, каза прессекретарят Сара Сандърс. "Очакваме с нетърпение процедурата да продължи по реда си", добави тя.

Според пожелал анонимност представител на министерството на правосъдието Мълър не е препоръчал никакви нови привличания под съдебна отговорност по разследването за намеса на Русия.

Мълър ще приключи мандата си "в следващите дни", съобщи говорителят му Питър Кар. Той добави, че малка част от служителите от кабинета на Мълър ще останат още известно време на работа, за да помогнат за дейностите около закриването на приключилия работата си екип. Към момента към кабинета на Мълър работеха 11 прокурори.
 
БТА