/ Istock
До местните избори в Турция остават броени дни. На 31 март се очаква най-оспорвани да бъдат битките за кметските постове на двата най-големи града в Турция – Истанбул и Анкара.

Кандидатите за кметове участват в предизборни митинги почти всеки ден, като дават различни обещания и разясняват услугите, които планират да предоставят на гражданите, ако бъдат избрани, коментират турските медии.

Какво обещава Мурат Курум, кандидат на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за кмет на Истанбул?

Градската трансформация е на първо място сред обещанията на Мурат Курум, който е бивш министър на околната среда. Ако заеме поста, той обещава да построи 650 хиляди нови жилища в рамките на 5 години, пише в. "Хюриет".

Друга точка от дневния му ред е облекчаването на изключително натоварения трафик в 16-милионния Истанбул. Той обещава, че до 2029 г. метролиниите в Истанбул, които сега са с обща дължина 328 километра, ще достигнат 650 километра, а до 2034 г. - 1004 километра. Курум планира и изграждането на два големи тунела в двете части на Истанбул (европейската и азиатската). Той също така има за цел да подобри и морския транспорт.

Мурат Курум обещава безвъзмездна помощ в размер на 100 хиляди турски лири за жени и млади хора, които планират да създадат свой бизнес. Той обещава 10 хиляди лири помощи за нуждаещи се студенти и 40-процентно намаление на пътуването с градския транспорт за младите хора. Друго негово обещание е предоставянето на 50 хиляди турски лири помощи за бъдещи младоженци.

Какво обещава Екрем Имамолгу, настоящ кмет на Истанбул и кандидат за кмет на мегаполиса на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП)?
Имамоглу обещава да обнови общо 50 хиляди жилища.

Той планира реализирането на скоростна градска железници HIZRAY от района Бейликдюзю до летище “Сабиха Гьокчен” (в азиатската част на града),  с което значително ще бъде облекчен трафикът в Истанбул. Освен това той планира да построи две нови големи автогари, които ще бъдат напълно интегрирани с железопътните системи.

Имамоглу планира и предоставянето на много социални помощи, включително за движение с градския транспорт за ученици и студенти, допълнителни стипендии. Той обещава, че във всички райони ще се увеличи броят на детските градини, старческите домове, студентските общежития и градските ресторанти.

Какво обещава Тургут Алтънок, кандидат за кмет на Анкара на ПСР?

Тургут Алтънок, който е настоящ кмет на столичната община Кечийорен, планира предоставянето на социални помощи от всякакъв тип за гражданите, включително 50 процента отстъпка от цената на водата, 5 хиляди лири помощи за нуждаещите се пенсионери всеки месец, 500 литра дизелово гориво за фермерите, стипендии в размер на 1500 турски лири за 20 хиляди студенти, общежития за хиляди студенти, безплатен градски транспорт за всички студенти, безплатни вечери за студенти. Той планира предоставяне на помощи за купуване на храни за хората с ниски доходи, както и изграждането на 100 нови детски градини и 25 младежки центъра.

Алтънок обещава също така 2 000 нови електрически автобуса за системата на градския транспорт, изграждането на 75 нови кръстовища, както и разширяване с 80 километра на метролиниите в Анкара. 

Какво планира Мансур Яваш, кмет на Анкара и кандидат за градоначалник на столицата на НРП?

Мансур Яваш има сериозни обещания към младежите, пенсионерите и фермерите.

Според неговите съперници и повечето избиратели обаче най-важният проблем на столицата е общественият транспорт. За разлика от Истанбул и Измир, метролиниите в Анкара не са достатъчни.

Яваш обещава в системата на градския транспорт да бъдат включени 400 нови автобуса. Яваш планира и 35 километра допълнителни линии към съществуващото метро, както и изграждането на 28 нови кръстовища, 4 нови главни булеварда, два тунела и 65 надлеза.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Нора Чолакова/БТА