Великобритания разгърна бърза и мащабна кампания по ваксиниране на населението срещу коронавируса
Великобритания разгърна бърза и мащабна кампания по ваксиниране на населението срещу коронавируса / iStock/Getty Images
Отговорът на Обединеното кралство на коронавируса винаги е една крачка пред другите страни. Те бяха сред първите, които одобриха ваксините, първите започнаха процеса на ваксинация и следователно са и сред онези, които са дали най-много ваксини на своите граждани. До 20% от британците вече са получили поне една одобрена доза (в Европа тези цифри се движат между 4 и 5%), отчита "АС".



Сега, докато много страни се оплакват от недостига на дози и Европейският съюз изисква повече бройки, британците остават фокусирани върху стратегията си: да поставят ваксините възможно най-бързо. По този начин Обединеното кралство ще поставя около хиляда ваксини в минута, както е потвърдено от ръководителя на ваксините за Обединеното кралство Надхим Захауи.



Това е нещо, което вече се прилага в други страни, като Испания, но на Острова се използва от самото начало - създаването на широка мрежа от пространства за бърза имунизация е включено в плана му за ваксинация. За това около 50 големи заграждения (стадиони, конгресни центрове или катедрали), 206 болници и 1200 здравни заведения като клиники, здравни центрове или аптеки бяха създадени като центрове за ваксинация.

Така всеки гражданин е имал къде да отиде близо до дома си, особено за населението в риск, което е засегнато до 96%. Освен това са добавени мобилни екипи за ваксинация, което означава капацитет за ваксиниране на два милиона души седмично, според Министерството на здравеопазването.



За толкова много ваксини е много важно да има персонал. В случая с Обединеното кралство то получава подкрепата на своите граждани, по-специално около 200 000 доброволци извън сектора на общественото здравеопазване. Тоест работници от други здравни центрове и сектори и дори всяко друго лице без медицински познания, което е участвало в други задачи като обработка на данни, прехвърляне на хора, инжектиране, докато е под наблюдение и т.н.

Така Великобритания разполага с цяла „армия“, готова да помогне, когато е необходимо.

Агресивна и бърза покупка на дозите - това е един от най-важните въпроси: скоростта, с която Обединеното кралство се е движило от самото начало, за да не загуби нито секунда при преговори с различните компании. През април 2020 г. беше създадена специална правителствена група за ваксинация (VTF) с мисията да осигури достъп до милиони дози.



Великобритания бе първата държава, която купи препарата на Pfizer и първата, която закупи, лицензира и администрира ваксината на AstraZeneca и Oxford.

Голямото неудобство за Великобритания беше появата на много по-заразителен щам на Острова. Затова там изискват три теста за тези, които искат да влязат от Южна Африка, Бразилия или друга държава от т. Нар. Червен списък.

Необходима е отрицателна PCR в страната на произход и още две вече на британска земя, в допълнение към карантината. Това е част от масивна стратегия за тестване, тъй като всички съоръжения са на място и те предлагат бързи тестове на работните места.

Във Великобритания също се налагат сурови ограничения, които постепенно ще се охлабват, след като най-лошата вълна премине. Деескалацията ще се извършва бавно, като се контролират всички, които пристигат в страната.

Превод и редакция: DarikNews