Руският президент Владимир Путин
Руският президент Владимир Путин / БГНЕС
Владимир Путин не даде директен отговор на въпроса дали ще бъде президент на Русия догодина по същото време, казвайки само, че руският народ може да реши кой ще го наследи на поста, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
 
Завършвайки днешния си станал вече традиционен телевизионен диалог със своите сънародници в пряк ефир, Путин умело отклони преки отговори на няколко въпроса за политическото си бъдеще.
 
Путин предложи убежище на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми

Широко разпространено е очакването, че 64-годишният руски президент ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат на изборите през март догодина, но той все още не е обявил намеренията си. Путин вече изкара два президентски мандата между 2000 и 2008 г., после бе премиер в периода 2008-2012 г., за да се завърне отново в Кремъл, след като руснаците го избраха отново за свой държавен глава през 2012 г.
 

Руският президент Владимир Путин
БГНЕС

Руският президент сам подбра от записаните зрителски въпроси този дали подготвя свой наследник. Отговорът му бе, че има някои лични предпочитания, но добави: "Първо, аз все още работя", а после продължи: "Това трябва да определи избирателят, руският народ". Според него следващият президент ще трябва да реши задачата за повишаване на доходите на населението. "Трябва да се избавим от нищетата... но това може да стане изключително чрез развиване на нашата икономика с адекватни темпове", подчерта Путин.
 
Путин: Много ни се иска никой да не се меси в политическия живот на Русия

Той избегна отговора и след като въпросът бе поставен по друг начин: дали това е неговата последна среща с народа в пряк ефир.
 

Руският президент призна, че се отнася положително към политическото дълголетие, ако то съответства на законите на страната. "У нас в този смисъл никой не е нарушавал закона", посочи той, цитиран от ТАСС.
 
По време на "Пряката линия" Путин обяви, че се радва на второ внуче
 

Руският президент Владимир Путин
БГНЕС

Запитан за състоялите се тези дни улични протести в редица руски градове, Путин отговори, че ги смята за здравословен знак за демокрацията, но побърза да добави, че те не бива да се използват като провокации. Руският президент изрази готовност да работи с всички политици, които искат да помогнат за подобряване на живота на хората, но обвини неназовани опозиционни лидери, че"експлоатират икономическите трудности (на Русия), вместо да предлагат решения".
БТА