/ община Казанлък
Националният празник на България 3 март ще бъде отбелязан и по света.

Италия

Българската общност в Италия начело с тази в  Милано и област Ломбардия, където тя е най-голямата в страната, ще отбележат националния ни празник 3 март на един от най-емблематичните площади на Милано - "Пиаца Кастело". Събитието е под патронажа на Генералното ни консулство в Милано със съдействието на местната община.

Отбелязването ще започне от 14,30 часа местно време с участието на фолклорната група "Нашенци" с покана за участие на "Празнично хоро". Мястото на което ще се проведе то – площадът пред замъка "Сфорцеско“,  е важна туристическа зона в Милано, посещавана ежедневно  от туристи от цял свят. Поради това на празничното българско събитие могат да участват всички желаещи. На присъстващите ще бъдат раздадени и мартеници. 

Германия

За първи път Шлосплац в Щутгарт, Германия, ще се превърне в български мегдан в деня на Националния празник на България - 3 март.

Организатор на патриотичната инициатива е местен български фолклорен клуб, който кани всички наши сънародници в региона на най-емблематичното място в Щутгарт, за да отбележат заедно празника.
 

"Нека всички да се съберем на 03.03.2024 г. в 13.00 часа на най-големия площад в града и макар далеч от Родината, да извием кръшно българско хоро!", отбелязват от фолклорния клуб.

Франция

Сънародниците ни във Франция стартираха честванията по случай Националния празник още в събота. Най-старият академичен народен хор на България пее в Париж.

В събота следобед мистерии от далечни времена огласиха църквата „Св. Екатерина Унгарска” във френската столица. Тази вечер се очаква голямата популярна американска църква да посрещне тържествения концерт под надслов „Песните на Орфей”, който включва произведения на български композитори.
 


САЩ

За втора поредна година една от най-знаковите сгради в Чикаго – Уилис Тауър (Willis Tower), ще бъде осветена в цветовете на националното знаме по случай Трети март - Деня на Освобождението. Това съобщи генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков.

Бяло, зелено и червено ще осветят антените на най-високата сграда в Чикаго, която е третата най-висока сграда в Западното полукълбо, информира дипломатическият ни представител. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНР, БТА, NOVA