Тази година на Трети март в цветовете на българския трибагреник грейнаха ключови сгради и културни паметници по света, съобщава Министерството на външните работи.

Българите зад граница отбелязаха 145-ата годишнина от Освобождението на България – в Азия, Африка, Европа и Америка.

За първи път на националния ни празник Статуята на Христос Спасител в Рио де Жанейро, Бразилия светна в бяло, зелено и червено. Събитието бе реализирано от външното министерство и Българският футболен съюз.


В щата Охайо, губернаторът Майк ДеУайн обяви 3 март 2023 г. за ден на освобождението на България. За първи път небето в Чикаго бе озарено с цветовете на българския трибагреник от най-високата сграда в града „Уилис Тауър“.

За трета поредна година Ниагарският водопад грейна в бяло, зелено, червено. В Япония се проведе първото по рода си публично събитие под надслов „Да посрещнем пролетта в Япония с българска мартеница“ в един от най-новите и модерни паркове в Токио – Мияшита парк.



В Шанхай също бе отбелязан Трети март от българската общност. За първи път от 20 години насам Националният празник бе отбелязан в Гана.

С тържествен концерт на виртуозните български музиканти от световна величина Людмил Ангелов (пиано) и Румен Цветков (виола) бе отбелязан празника в Мадрид от Посолството на България.

Под патронажа на българския посланик Васил Петков, в Братислава се проведе концерт на фолклорните изпълнители Илия Луков, Веселка Стамболиева, Валерия Момчилова и танцов състав „Мездра“, посветен на 145-тата годишнина от Освобождението.

В Турция, Истанбул също бе отбелязан Трети март. На тържествено честване присъстваха представители на Настоятелствата на Фондацията на православните църкви на Българската Екзархия в Истанбул и на Фондацията на българската православна църква „Св. Георги“ в Одрин, учителите от Българското неделно училище, представителят на България в командването на НАТО в Истанбул, директорът на ЦСМП „Пирогов“ и български граждани. 

Кулата Атакуле, символ на Истанбул, също бе оцветена в българския трибагреник. 



"В дипломатическите представителства на България зад граница  се проведоха и официални приеми по случай Трети март, на които присъстваха ръководителите и служителите на мисиите, наши сънародници, както и официални местни гости", допълват от външното министерство