Самарско знаме
Самарско знаме / община Стара Загора
С молебен за България, отслужен в Kaтeдpaлния xpaм „Cв. Hиĸoлaй Мирликлийски Чудотворец“, ще започнат честванията в Стара Загора по повод Националния празник на България 3-ти март.
 
Ритyaлът зa издигaнe нa Haциoнaлнoтo знaмe нa Peпyблиĸa Бългapия пред сградата на общината започва в 10:00 часа , а половин час по-късно, едновременно ще бъдат положени вeнци и цвeтя пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa- Паметник „Защитниците на Стара Загора”, Мавзолей– костница „19 юлий 1877”, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание.
 
Вeнци и цвeтя ще бъдат положени от 11:00 часа пред Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора".

По повод празника, на 2 март от 17:00 часа ще бъде открита изложба на децата от Школата по изобразително изкуство към НЧ „Родина 1860“ с тема „Аз съм българче, обичам...“.

Навръх Националния празник, Регионалният исторически музей и всички музейни обекти ще бъдат с вход свободен и работно време от 10:00 до 18:00 часа.

Пред входа на РИМ Стара Загора между 11:30 и 12:30 часа посетителите ще могат да видят демонстрация на оръжие от Руско-турската война 1877/78 г. и образи на опълченски униформи. В празничния ден старозагорци и гостите на града имат възможност да се докоснат копие на Самарското знаме и знамето на Старозагорското въстание от 1875г. През целия ден на големия екран пред сградата на музея ще се излъчва презентация на тема „Символите на свободна България“.

В „Музея на религиите“ ще бъде представена документална изложба на Националния музей „Шипка-Бузлуджа“-„Българското опълчение през погледа на участника Стефан Кисьов“.

С вход свободен ще бъде и градската Художествена галерия, която ще очаква посетители от 10:00 до 18:00 часа, където са изложени творбите от Петото Балканско квадринале на живописта „Митове и легендите на моя народ“ Стара Загора 2020.