/ Guliver/Getty Images
Девин Кели, който уби десетки хора в баптистка църква в американския град Съдърланд Спрингс, щата Тексас, се е лекувал в психиатрична болница, но избягал от там, съобщава "Ню Йорк Таймс".
 
През 2012 г. Кели е бил настанен в клиника за хора с психични разстройства близо до град Санта Тереза в щата Ню Мексико. Това станало след като той е бил обвинен в побой на жена си и доведеното му дете, на което счупил черепа.
 
Стрелба в църква в Тексас, има жертви (СНИМКИ/ВИДЕО)

Според доклад на полицейското управление на Ел Пасо, щата Тексас, полицията арестувала Кели на една от автобусните спирки в този град, граничещ с Мексико, когато избягал от болницата и се опитал да се укрие.
 

БГНЕС



В доклада от лечебното заведение се посочва, че мъжът "страда от психични разстройства". Кели "представлява опасност както за себе си, така и за другите", се казва още в документа. Впоследствие той признава пред военен съд, че е виновен за домашно насилие и е осъден на 12 месеца затвор.
 
Нападателят от Тексас - бивш военен

В неделя бившият американски военен Девин Кели откри огън по време на неделната сутрешна служба в баптистката църква, намираща се в малкото тексаско градче Съдърланд Спрингс. Според очевидци въоръженият мъж е влязъл в църквата малко преди края на службата, като е открил огън още преди да прекрачи прага й. Той е изпразнил 15 пълнителя.
 

Guliver/Getty Images


Властите твърдят, че в храма той е убил 23 души с автоматично оръжие, а навън още двама. 26-та жертва на инцидента е издъхнала в близката болница. Жертвите са на възраст между 18 месеца и 72 години. Сред тях е и цяло 8-членно семейство, както и 14-годишната дъщеря на пастора.
 
Мотивите на стрелеца от Тексас вероятно са на семейна основа

На излизане убиецът е бил посрещнат от местен жител, който е открил огън по Кели с оръжието си и е успял да го рани. Според полицията геройството е било дело на 55-годишният Стивън Уилфорд, който се е отзовал веднага щом е чул стрелбата.
 
Все още се изясняват мотивите зад действията на 26-годишния мъж. Тексаският губернатор Грег Ебът каза, че това "е най-тежкият инцидент с масов разстрел в историята на щата".
БГНЕС