/ iStock/Getty Images
Щабът за извънредни ситуации в град Пожаревац, Източна Сърбия, взе решение да обяви извънредно положение на цялата територия на града след появата на вируса на африканската чума по свинете, предаде Танюг.

В съобщение на градската управа се посочва, че решението е взето след консултация със сръбската Ветеринарна служба, както и имайки предвид настоящата епизоотологична ситуация на територията на североизточния район Браничево и град Пожаревац.

Посочва се, че в Пожаревац вече месеци наред се изпълняват мерки за предотвратяване и изкореняване на болестта.

Огнище на Африканска чума в Карлуково

Градските власти обясняват, че в момента не е възможно на местно ниво да се осигурят достатъчно хора, екипировка, автомобили и технически средства, които са необходими за изпълнението на всички мерки в най-кратък срок.

През последните три месеца свиневъдите в Сърбия, Хърватия и Босна са принудени да унищожават хиляди прасета заради появилата се африканска чума по свинете (АЧС), а властите взимат мерки и заделят средства в подкрепа на сектора.

АЧС не е опасна за хората, но е силно заразна и смъртоносна за домашните и дивите прасета. Разпространението на болестта започна от Африка и обхвана Европа и Азия, като вече стотици милиони прасета са избити, което се отразява сериозно на икономическата ситуация не само на животновъдите, но и на преработвателите в сектора.
Алекс Михалева/БТА