/ /Getty Images
Израелската армия обяви, че е убила ръководител на палестинска бойна клетка в окупирания от Израел Западен бряг, която е планирала "широкомащабна терористична атака" срещу Израел, предаде Ройтерс.

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) съобщиха в своя канал в приложението "Телеграм", че Абдула Абу Шалал "е бил елиминиран при точен въздушен удар". Той е ръководил "терористична инфраструктура" в бежанския лагер Балата в района на град Наблус, в централната част на окупираната територия на Западния бряг, допълват от ЦАХАЛ.

Палестинското здравно министерство информира за един убит, но уточни, че за момента овъгленото тяло на жертвата не е разпознато.

Фон дер Лайен: Бушуват кървави войни и шоковите вълни от тях се усещат отвъд Украйна и Газа


Според палестинска информация при нападение с израелски дрон в Балата са убити трима палестинци. В отговор на нападението в Наблус беше свикана обща стачка. Групировката "Бригадите на мъчениците от Ал Акса", които са свързани с движението "Фатах" на палестинския президент Махмуд Абас, казаха, че при израелския удар са убити трима членове на организацията. "Бригадите на мъчениците от Ал Акса" обявиха и имената на загиналите, но сред тях не беше това на Абу Шалал. Семейството му отрича той да е мъртъв. 

Израелската армия заяви, че Абдула Абу Шалал е отговорен за няколко нападения в рамките на последната година, в това число стрелба с двама ранени в Йерусалим и бомбена атака срещу израелски военнослужещи през октомври, при която е бил ранен един войник. ЦАХАЛ пояснява, че ръководената от Абу Шалал клетка е била финансирана и направлявана от иранци, които са работили съвместно с палестинските сили в ивицата Газа и в чужбина.

Ройтерс допълва, че споменатите факти в палестинските и израелските информационни агенции не могат да бъдат проверени по независим път. Агенцията припомня, че ситуацията на Западния бряг се е влошила рязко с началото на войната между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас" в ивицата Газа.
Иво Тасев, БТА