Повече от 85% от населението на Газа е разселено
В неделя се навършиха 100 дни, откакто “Хамас” предприе терористична атака в Южен Израел. Еврейската държава отговори с военна операция в Газа, която продължава.  

Това припомня кореспондентът на Voice of America (VOA), Вероника Балдерас Иглесиас в своя репортаж.      

Изминаха 100 дни, откакто бойци на “Хамас” започнаха терористичното нахлуване в Израел, убивайки 1200 души и отвличайки около 240 други. Най-малко 105 от тях са били освободени след нахлуването на 7 октомври, но много от тях все още са държани в плен и липсват на близките им. 

„Затворени без храна, без светлина, без вода, без никакви човешки условия“, разказва за своите близки Джими Милър, чието четиричленно семейство е отвлечено от “Хамас”. 

Въздушните и наземните военни операции на Израел в Газа, които имат за цел да унищожат въоръжената група, са убили около 24 000 палестинци, голям процент от които жени и деца, според управляваното от “Хамас” министерство на здравеопазването в Газа. 

Повече от 85% от населението на Газа е разселено. Сред тях е Хеба Бакр, която е бременна в шестия месец, предава VOA

„Ще имам дете. Притеснявам се за термина си, къде ще раждам, как ще се отнасят с мен”, споделя  Хеба Бакр. 

„Самата война е престъпление срещу човечеството. Хората имат нужда от мир. Светът има нужда от мир", каза папа Франциск от Ватикана. 

Демонстранти в Рим, Лондон и Вашингтон също поискаха край на войната, но израелският премиер Бенямин Нетаняху не се поддава на обществения натиск, предава VOA

В събота Осама Хамдан, високопоставен служител на “Хамас”, каза, че за пленниците се полагат грижи. 

Без да се вижда края на конфликта, участниците в митинг в Тел Авив стояха мълчаливо в продължение на 100 секунди в неделя, което представлява броя на дните, през които заложници са държани в плен, предава VOA.
 
Voice of America (VOA)/vesti.bg