Израел удря Иран, ако Обама стане президент
Израел удря Иран, ако Обама стане президент / БГНЕС

Бившият посланик на САЩ в ООН Джон Болтън смята, че Израел ще нанесе удар срещу ирански ядрени обекти, ако демократът Барак Обама спечели президентските избори, съобщи израелският информационен сайт ynetnews.

В интервю за телевизия Фокс Болтън прогнозира, че израелската армия ще нанесе удар срещу Иран в периода между изборите на 4 ноември и встъпването в длъжност на новия президент на 20 януари догодина, докато все още управлява Джордж Буш. "Не мисля, че ще предприемат каквото и да било преди нашите избори, защото не искат да им влияят. Ще трябва или да вземат решение да действат в остатъка от мандата на президента Буш, или да изчакат приемникът му да встъпи в длъжност", добавя Болтън.

Израелският сайт цитира и интервю на Джон Болтън за британския всекидневник "Телеграф", в което той твърди, че арабският свят ще бъде доволен, ако Израел нанесе удар срещу Иран. "Неофициално реакцията им ще бъде положителна. Мисля, че публично ще заклеймят подобни действия, но няма да направят нищо".

Според бившия посланик на САЩ в ООН Израел може да не извърши нападение срещу Иран, ако за президент бъде избран Джон Маккейн. Болтън смята, че мотив за евентуален удар на Израел срещу Иран могат да станат опасения в Ерусалим за външната политика на Обама. Според бившия дипломат, известен с неоконсервативните си убеждения, позицията на Маккейн за Иран е много по-реалистична от тази на правителството на Джордж Буш. Иран едва ли би отвърнал незабавно на евентуален израелски удар, тъй като не би поел риска да предизвика и американско нападение, добавя Болтън, цитиран от ynetnews.