Израел ще съжалява за агресията срещу Сирия, заплаши Иран
Израел ще съжалява за агресията срещу Сирия, заплаши Иран / снимка: Reuters

Израел ще съжалява за последната си проява на агресия срещу Сирия, заяви Саид Джалили, секретар на Върховния ирански съвет за национална сигурност.
„По същия начин, по който съжаляват за всичките си войни, ционистите ще съжалят за своята агресия срещу Сирия", коментира Джалили, цитиран от АФП.

Неговите изказвания идват ден след като Израел потвърди, че е осъществил въздушен удар в близост до Дамаск миналата седмица.

Ирански медии твърдят, че Сирия е насочила четири балистични ракети „Скъд" срещу Тел Авив, предаде агенция Интерфакс. Сирийските власти заплашиха, че израелската акция няма да остане без отговор. Посланикът на Сирия в Ливан Али Абдул Карим заяви, че Дамаск обмисля вариант, който ще хване неподготвен Израел.

Според „Ню Йорк таймс" израелският удар може да е нанесъл щети на основния изследователски център за биологични и химически оръжия. Високопоставено официално лице от американската армия заяви пред изданието, че възможните щети на Сирийския център за научни изследвания вероятно са вследствие на бомби, чиито цели са били автомобили, превозващи зенитни оръжия, и на вторични експлозии от ракетите.

Центърът, намиращ се северно от Дамаск, е подлаган на санкции от САЩ и други западни държави в продължение на повече от десетилетие, заради предполагаеми връзки с разработването на химическо и биологично оръжие, отбелязва агенция Фокус.

И днес в централните райони на Дамаск отекна експлозия. В района избухна зареден с експлозив автомобил. При взрива има ранени, предаде сирийската информационна агенция Сурия ал Ан. Засега няма данни за загинали. Експлозията е била под мост, който се е намирал срещу джамия. срещу джамията.