Ивица Дачич: Не можем да се справим с притока на бежанци
Ивица Дачич: Не можем да се справим с притока на бежанци / снимка: БГНЕС, архив

Сърбия заяви, че не може да се справи с увеличаващия се брой имигранти, които се струпват на границата й с Унгария. „Това е сериозна криза за ЕС, който трябва да се отнесе сериозно и с ясен план”, каза сръбският външен министър Ивица Дачич пред репортери в Прага.

„Идеята за връщане на имигранти в Сърбия, докато други идват от Гърция и Македония, е неприемлива, защото тогава ние ще станем център на пристигащите”, каза той след среща със своя чешки колега Любомир Заоралек.

„Бихме искали да бъдем част от решението на проблема, но това не може да бъде в наша вреда”, каза Дачич като допълни, че „Сърбия не може да се справи с това”.

По-рано Унгария каза, че имигранти, чиито молби за убежище са отхвърлени, ще бъдат връщани в Сърбия. Днес Будапеща затвори границата си със Сърбия, блокирайки отвора в телената ограда, от където много от имигрантите преминаваха, както и два от официалните си пропусквателни пункта.

„140 000 имигранти са пресекли нашата граница и само 550 са подали молба за убежище в Сърбия, всички останали биха искали да продължат към Западна Европа”, каза още Дачич. Той допълни, че в страната вече има стотици хиляди бежанци от Хърватия и Косово - наследство от минали конфликти в Западните Балкани.

Междувременно сръбският министър, отговарящ за бежанците, призова Унгария отново да отвори границата си за стотиците имигранти, които искат да стигнат до Западна Европа, само часове след като Будапеща нареди тя да бъде затворена.

„Призовавам Унгария да отвори границата за имигранти - поне за жените и децата”, каза Алексндър Вулин на пропусквателния пункт в Хоргош край унгарската граница, където стотици бежанци очакват тя да бъде отворена.


Източник: БГНЕС