Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) призова в училищата в Афганистан отново да бъдат допускани момичета, предаде Франс прес.

Нравствена полиция ще налага благопристойно поведение в Афганистан

В събота в Афганистан беше разрешено единствено на момчетата от прогимназията и гимназията да отидат на училище.

"Ако тази забрана (за момичетата) продължи, това ще бъде сериозно нарушение на основното право на образование на момичетата и жените", посочват от ЮНЕСКО.

Талибаните пускат в гимназиите само момчета и учители мъже

ЮНЕСКО предупреждава, че може да настъпят необратими последици за половината население на страната, ако не бъде разрешено на момичетата бързо да се върнат в училищата на всички образователни нива, изтъква в комюникето генералният секретар на организацията Одре Азуле. Според нея бъдещето на Афганистан зависи от образованието и на момичетата, и на момчетата. Тя допълва, че също толкова важно е да се разреши отново на всички учителки да се върнат да преподават в училищата.

ООН: Талибаните нарушиха обещанията си за спазване на човешките права

Десет дни след отварянето на частните университети в страната афганистанското министерство на образованието вчера обяви, че всички преподаватели мъже и ученици от средното образование ще се върнат в учебните заведения. В съобщението не се споменават учителките, прогимназистките и гимназистките.
БТА