/ iStock/Getty Images
Испания обеща в събота да проведе разследване в столицата на Боливия - Ла Пас, след като служители на посолството й бяха обвинени, че се опитват да се промъкнат в мексиканската дипломатическа мисия с няколко маскирани лица. Боливия пък определи акцията като нарушение на нейния суверенитет.

В официално съобщение Министерството на външните работи на Боливия заяви, че инцидентът е станал в петък, когато "хора, идентифицирани като служители в посолството на Испания в Боливия, придружени от хора с прикрити лица, се опитват да влязат в дипломатическата резиденция на Мексико в Ла Пас".

Опозиционна сенаторка се обяви за президент на Боливия (СНИМКИ)

Въпреки че предполагаемите натрапници бяха спрени от боливийската полиция, външният министър Карен Лонгарич заяви, че Ла Пас се е оплакал до Мадрид в писмо за „злоупотребата“ с дипломатически привилегии, което представлява „сериозно потъпкване на суверенитета на Боливия“.

Писмото ще бъде изпратено и до Европейския съюз и ООН, заяви Лонгарич.

"Дипломатическите служители и служителите по сигурността на испанското посолство в Боливия не са упълномощени да носят огнестрелно оръжие или да носят дрехи, които прикриват самоличността им", каза тя, като обяви такива действия като "противоречиви на дипломатическите практики".

Моралес избяга в Мексико да търси политическо убежище (ВИДЕО)

Испанското правителство заяви, че ще изпрати служители на министерството за разследване на инцидента, за който каза, че се е състоял в петък, докато Кристина Борегеро, ръководител на делото по въпросите на Ла Пас, посещава мексиканската мисия.
 


"Външно министерство се съгласи да започне разследване на инцидентите, станали по време на посещение на испанското митническо ръководство в мексиканското посолство в Боливия", се казва в съобщението.

Армията на Боливия призна Янине Анес за временен президент (ВИДЕО)

Мексиканската мисия се оказа в центъра на продължаващия дипломатически спор с Ла Пас, след като в него се включиха около 20 бивши високопоставени служители, които бяха на служба там, изпратени от сваления президент Ево Моралес.

Моралес избяга от Боливия миналия месец след близо 14 години на власт. Бягството му дойде след седмици на масови улични протести.

Боливия преживява политически трусове от края на октомври насам, когато Моралес обяви, че е преизбран след оспорвани, но фалшифицирани избори. На 10 ноември, след като изгуби подкрепата на армията, той подаде оставка и избяга в Мексико, а след това в Аржентина.
БГНЕС