Ирина Бокова получи втори мандат като ръководител на ЮНЕСКО
Ирина Бокова получи втори мандат като ръководител на ЮНЕСКО / БГНЕС

Действащият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получава втори мандат начело на организацията на ООН по въпросите на образованието, науката и културата. Това реши на сесията си Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж, предаде ИТАР-ТАСС.

На 4 октомври Изпълнителният съвет на организацията препоръча Бокова да остане на поста за втори мандат. При избора на ръководител на ЮНЕСКО Генералната конференция по правило само потвърждава решението на Изпълнителния съвет.

В Изпълнителния съвет кандидатурата на Бокова получи абсолютно мнозинство от гласовете, отбелязва БТА. Другите претенденти за поста - посланикът на Джибути във Франция Рашад Фарах и ливанецът Жозеф Майла не получиха достатъчно гласове в своя подкрепа.

В първия мандат на Ирина Бокова ЮНЕСКО преживя тежка криза. След като през 2011 година организацията прие Палестина като пълноправен член, САЩ и Израел замразиха плащането на членските си вноски. Това лиши ЮНЕСКО от 22 процента от бюджета й. Обаче благодарение на качественото управление на Бокова и на помощта от страни донори, повечето приоритетни програми за развитие на образованието, науката и увеличаването на културното наследство бяха запазени, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Миналата седмица САЩ бяха лишени от правото си на глас в ЮНЕСКО заради спора по вноските и не участваха в днешното гласуване, отбелязва Асошиейтед прес. В реч след преизбирането си Бокова заяви, че работи по рационализирането на операциите на ЮНЕСКО, като същевременно се избягват сериозни съкращения заради липсата на финансови средства.