/ iStock/Getty Images
Пет ирански танкери, пълни с бензин, в събота вече са близо до Венецуела, съобщават медии..

Европейският съюз призова да не се бърза със заключенията за инцидентите в Оманския залив без точна информация

Предполага се, че Fortune, водещият танкер, ще пристигне в неделя, докато другите четири все още се носят през Атлантическия океан.
Не е ясно дали САЩ ще се опитат да препречат пътя на танкерите, но транспортирането на бензина противоречи на санкциите срещу Иран и е ярко предизвикателство към Вашингтон, който е отявлено против сегашния лидер на Венецуела Николас Мадуро и подкрепя опонента му ,

Венецуела и Иран са ключови въпроси за администрацията на САЩ. Иран трябваше да види износа на нефт доведен почти до нула поради американските санкции, които бяха въведени, след като администрацията на Тръмп се оттегли от ядрената сделка с Иран.

През май 2019 г. напрежението между САЩ и Иран и Техеран нарасна и Техеран минира танкери в Оманския залив, нападна Саудитска Арабия и атакува смъртоносно американските и коалиционните сили в Ирак, използвайки свои съюзници.

САЩ обвиниха Иран за нападението срещу танкерите пред Съвета за сигурност на ООН

Във Венецуела САЩ подкрепят Хуан Гуайдо, който се обяви за президент през януари 2019 г. след оспорвани резултати от изборите
. Преди това беше председател на парламента. В началото на май двама американски граждани бяха задържани във Венецуела като участници в провалил се преврат, замислен от венецуелски дисиденти.

Иранските танкери бяха напълнени с бензин преди повече от месец и от седмици пътуват към Венецуела. Те излязоха от Гибралтар в началото на май.
БГНЕС