/ Istock
Екзекуции на осъдени, арести на дисиденти и възобновяване на патрулите, налагащи задължителното носене на хиджаб - Иран засилва репресиите у дома на фона на напрежението с върлия му враг Израел. Иранците претърпяха вълна от репресии, откакто пламнаха националните протести през септември 2022 г. след смъртта в ареста на 22-годишната Махса Амини, която беше арестувана за предполагаемо нарушаване на задължителните правила за облекло за жените.

Но репресиите навлязоха в нова фаза, казаха активисти. Те съобщиха, че страховитите бели микробуси на „полицията на морала“ са се върнали на градските площади в Иран, събирайки жени, за които се смята, че са нарушили правилото за задължително носене на хиджаб, което е в сила от Ислямската революция през 1979 г. Началникът на столичната полиция Абас Али Мохамадиан открито обяви последната репресия на 13 април, като местните медии казаха, че тя е била под кодовото име "Нур" ("лека" на персийски). Множество видеоклипове, публикувани в социалните медии под хаштага „jang aliyeh zanan“ („война срещу жените“), показват жени, натъпкани в микробуси от мъже полицаи в бронежилетки, придружени от жени полицаи, облечени в ислямски чадор.

Улици, превърнати в бойно поле

„Ислямската република превърна улиците в бойно поле срещу жените и младежите“, пише лауреатката на Нобелова награда за мир за 2023 г. и лишена от свобода правозащитничка Наргес Мохамади в съобщение от затвора Евин в Техеран. Нейният коментар е публикувано от поддръжниците й в социалните медии. В едно видео, заснето близо до метростанция Tajrish в северен Техеран, жена пада на земята, след като е задържана от полицията, казвайки на случайни минувачи, които след това се опитват да я съживят, че телефонът й е бил конфискуван. На друго се чува това, което изглежда като звук от електрически удар, използват от полицията срещу жени, които са били натъпкани в микробус.

„На фона на нарастващото несъгласие у дома и международното внимание, фокусирано върху регионалните напрежения, Ислямската република сграбчва възможността да засили кампанията си за репресии срещу несъгласието“, каза Хади Гхаеми, директор на базирания в Ню Йорк Център за правата на човека в Иран. „Без твърд международен отговор, Ислямската република ще бъде насърчена да
засили насилието си срещу жени и грубите си нарушения на човешките права“, добави Гхаеми.

Стотици бяха убити според правозащитни групи и хиляди арестувани според ООН при потушаването на протестите през 2022 г., които представляват едно от най-големите предизвикателства за Ислямската република.

Възможност за затягане на хватката

Сред арестуваните през последните дни беше Аида Шахкарами, сестрата на Ника Шахкарами, 16, която почина по време на репресиите през 2022 г., написа майка й Насрин в социалните медии. Аида е задържана „защото не е носила задължителния хиджаб“, написа Насрин Шахкарами в социалните мрежи. Ника Шахкарами беше открита мъртва по време на протестите, като някои членове на семейството обвиниха силите за сигурност, че са я убили.

Дина Галибаф, журналистка и студентка в Техеранския университет, беше арестувана, след като обвини силите за сигурност в социалните медии, че са й сложили белезници и са я изнасилвали по време на предишен арест на метростанция, според базираната в Норвегия правозащитна група Hengaw.

Екзекуциите, които според активисти се използват от Техеран като средство за всяване на страх в обществото, също се увеличават. Най-малко 110 души са екзекутирани само тази година според базираната в Норвегия група за правата на човека в Иран (IHR). Сред екзекутираните през последните дни бяха семейна двойка, Есмаил Хасаниани, на 29 г., и съпругата му Марджан Хаджизаде, на 19 г., които бяха осъдени на смърт по обвинения, свързани с наркотици, и обесени в централния затвор Зенджан на 11 април. „Режимът без съмнение ще използва тази възможност, за да затегне хватката вътре в страната“, каза директорът на IHR Махмуд Амири-Могадам. „Те все още не са успели да поемат контрола, който имаха преди септември 2022 г. Може да имат възможност да го направят сега, ако цялото международно внимание се насочи към ескалиращото напрежение с Израел“, смята Амири-Могадам. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БГНЕС