/ iStock/Getty Images
Иран въведе 10-дневен локдаун в по-голямата част от страната, за да овладее четвъртата вълна от пандемията от коронавируса, съобщи Ройтерс, цитирайки държавни медии.

Локдаунът обхваща 23 от общо 31 ирански провинции, каза говорителят на здравното министерство Алиреза Раиси. Търговските обекти, училищата, театрите и спортните обекти са принудени да затворят, а събиранията са забранени по време на свещения за мюсюлманите месец на пости - рамазана, който започва в сряда.

Куба ще си сътрудничи с Иран за ваксина срещу COVID-19

Случаите на коронавирус в Иран надхвърлиха 2 милиона, като денонощният ръст на новозаразените през изминалата седмица бе над 20 000 души по данни на здравното министерство.

От началото на пандемията са починали 64 000 души. "За съжаление навлязохме в четвърта вълна", каза по телевизията президентът Хасан Рохани. Той хвърли вината за това преди всичко върху варианта на коронавируса, който първоначално се появи във Великобритания и се разпространи в Иран, както се предполага, влизайки от съседен Ирак.

Другите фактори, допринесли за четвъртата вълна, са многобройните пътувания, сватбите и празнуването на иранската Нова година, която започна на 20 март, допълни Рохани.
БТА