Иран "категорично" отрече всякаква връзка с нападателя, който миналата седмица наръга с нож британския писател Салман Рушди, автор на "Сатанински строфи".

"Категорично отричаме каквато и да е връзка с нападението и никой няма право да обвинява Ислямска република Иран", заяви говорителят на външното министерство Насер Канани в първата официална реакция на Техеран на намушкването с нож в петък.

75-годишният г-н Рушди бе тежко ранен, след като беше намушкан с нож на сцена по време на събитие в щата Ню Йорк. От години той е подложен на смъртни заплахи заради романа си "Сатанински строфи", който някои мюсюлмани смятат за богохулство.

Известният писател Салман Рушди бе намушкан с нож в Ню Йорк (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мъжът, обвинен за нападението в петък, не се признава за виновен в опит за убийство. Заподозреният за атаката 24-годишен Хади Матар е обвинен, че е излязъл на сцената и е нанесъл на Рушди най-малко 10 удара с нож в лицето, шията и корема. Съдията нареди той да бъде задържан без право на гаранция, след като окръжният прокурор Джейсън Шмид заяви, че Матар умишлено е целял да навреди на автора.

"Това беше целенасочено, непровокирано и предварително планирано нападение срещу г-н Рушди", заяви Шмидт.

Какво е състоянието на писателя Салман Рушди след жестокото нападение

В неделя ултраконсервативният ежедневник "Джаван" предположи, че атаката може да е била заговор, измислен от американците. „Може би млад мюсюлманин, който дори не е бил роден, когато Салман Рушди е написал своите сатанински строфи и е искал да му отмъсти“, се казва в статията.

Хади Матар, 24-годишен мъж, обвинен в умишлен опит за убийство на Рушди, се обяви за невинен.

„Друг сценарий е, че Съединените щати вероятно искат да разпространят ислямофобия по света“, пише "Джаван".

Синът на Салман Рушди: Баща ми е запазил чувството си за хумор и ще живее

Писателят беше принуден да се укрива в продължение на близо 10 години след публикуването на романа си "Сатанински строфи" през 1988 г. Много мюсюлмани реагираха с ярост на книгата му, като твърдяха, че изобразяването на пророка Мохамед в произведението е тежка обида за тяхната вяра.

Салман Рушди получаваше смъртни заплахи, а тогавашният ирански лидер, аятолах Рухола Хомейни, издаде фетва (или указ), в който призовава за убийството на Рушди, като обяви награда от 3 млн. долара за главата на автора. Фетвата продължава да действа и въпреки че иранското правителство се дистанцира от указа на Хомейни, през 2012 г. квазиофициална иранска религиозна фондация добави още 500 000 долара към наградата.
БГНЕС