Хърватският парламент одобри новото правителство
Хърватският парламент одобри новото правителство / БГНЕС

Хърватският Сабор одобри новото консервативно правителство на технократа Тихомир Орешкович, съобщи АФП. Това ознаменува успешния край на първото работно заседание на парламента, като днес беше крайният срок новият кабинет да бъде гласуван.

С мнозинство от 83 депутати парламентът, който има 150 места, даде доверие на кабинета на Орешкович, който си постави основните цели да увеличи икономическия растеж и европейските инвестиции чрез структурни реформи.

Премиерът има успешна кариера във фармацевтичната промишленост и дълго време е живял в САЩ и Канада. Нов за политиката, той беше избран като компромисна фигура от коалицията между Хърватската демократична общност (ХДО) и движението МОСТ.

Орешкович ще има двама вицепремиери - лидерът на ХДО Томислав Карамарко и Божо Петров, ръководител на Движението МОСТ. В кабинета ще има 20 министри, като три министерства ще се ръководят от жени.

Здравко Марич ще бъде министър на финансите, Йосип Булевич - на отбраната, Миро Ковач - на външните работи и европейските въпроси, Анте Шпърля - на правосъдието, Бернардица Юретич - на труда и социалната политика

Петте основни структурни реформи на Орешкович включват повишаване ефективността на държавния сектор, засилване на конкурентноспособността, инвестиции в енергийните и инфраструктурните проекти чрез фондовете на ЕС, намаляване на дефицита и държавния дълг чрез задействане на "мъртвия" капитал, а също достигането на по-високи позиции в рейтинга Doing Business на Световната банка.

Тихомир Орешкович заяви още, че възнамерява да задейства реформи в здравеопазването и да засили взаимодействието между науката и икономиката.

"Ще настояваме за ефективност на държавния сектор без болезнени съкращения. Двата главни механизма ще бъдат инвестициите и европейските фондове. Тези фондове трябва да използваме като стимули за растежа. Растежът може да осъществим чрез инвестициите в енергийния сектор, а също в науката и образованието", заяви Орешкович в средата на този месец.

Източник: БГНЕС