/ БГНЕС
Хунтата в Нигер обяви, че отваря сухопътните и въздушните граници на страната с пет гранични държави, предаде Франс прес. Новината дойде седмица след извършения преврат в страната.

Отворени са границите с Алжир, Либия, Мали, Чад и Буркина Фасо, се казва в изявление на хунтата по нигерската национална телевизия.

Франция евакуира гражданите си от Нигер

Същевременно на летище "Шарл де Гол" в Париж пристигна първият френски самолет, евакуирал от столицата на Нигер 262 души, повечето от които френски граждани, предаде Франс прес. Сред евакуираните е имало дузина бебета.

Сред хората на борда освен французи е имало белгийци, португалци, нигерци, етиопци и ливанци.

Френските власти планират общо четири полета за евакуация.

Буркина Фасо и Мали: Военна интервенция в Нигер означава обявяване на война срещу нас

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън обсъди ситуацията в Нигер с ръководителя на комисията на Африканския съюз Муса Хаки Махамат, предаде Ройтерс. Двамата са обсъдили и развитието на ситуацията в Судан, се казва в изявление на Държавния департамент.

В телефонния си разговор те са подчертали споделения приоритет президентът на Нигер Мохамед Базум да бъде освободен и върнат на власт и са изтъкнали, че не може да има военно решение на кризата в Судан.
Габриела Големанска/БТА