Нигер протест
Нигер протест / БГНЕС
Франция започва да евакуира своите граждани от Нигер "предвид ситуацията в Ниамей", съобщи френското външно министерството в изявление, цитирано от Франс прес.

Министерството оправдава това решение с "нападението срещу френското посолство онзи ден и затварянето на въздушното пространство, което оставя френските граждани без възможност да напуснат страната със собствени средства".

Буркина Фасо и Мали: Военна интервенция в Нигер означава обявяване на война срещу нас

Франция
може също да евакуира "европейски граждани, които желаят да напуснат страната".

Около 600 французи пребивават в Нигер, без да се вземат предвид тези, които са на почивка, и онези, които живеят в страната, но в момента не са там, отбелязва АФП.

Превратът в Нигер, оглавен от генерал Абдурахаман Чиани, свали избрания президент Мохамед Базум миналата седмица.

Нигер протест
БГНЕС

Генерал Чиани оправда този пуч с "влошаването на ситуацията със сигурността" в страната, засегната от насилието на джихадистки групировки.

Франция: Единствената легитимна власт в Нигер е тази, предоставена на президента Базум

Хиляди демонстранти, подкрепящи преврата, се събраха в неделя пред френското посолство в столицата Ниамей, преди да бъдат разпръснати със сълзотворен газ.

Франция, бивша колониална сила в региона и твърд поддръжник на президента Базум, изглежда е основна мишена за военните, които го свалиха.

Хунтата в Нигер: Франция планира да нанесе удари, за да освободи Базум

Вчера френската външна министърка Катрин Колона коментира пред телевизиите "Бе Еф Ем" и "Франс 24" бурната демонстрация пред френското посолство в Ниамей, като изрази съжаление за антифренските лозунги. Тя отбеляза, че приоритет е безопасността на френските граждани.

Нигер е една от най-бедните държави в света въпреки залежите си на уран. Разтърсвана от атаки на групировки, свързани с "Ислямска държава" и Ал Кайда, тя е третата страна в региона след Мали и Буркина Фасо, преживяла преврат през последните години, посочва АФП.