/ iStock/Getty Images

Холандският външен министър Стеф Блок заяви, че Скопие и Тирана трябва да бъдат третирани отделно, когато става въпрос за започване на преговори с ЕС. Той подчерта, че Холандия ще наложи вето на Тирана. Информацията беше разпространена от албанска телевизия.

Каракачанов: Без подкрепа за Македония в ЕС, докато не изчисти историята от фалшификации (ВИДЕО)

„Разширяването отново е на дневен ред през октомври. С удоволствие отговарям на въпросите, които ми бяха зададени, но няма да има изненади, защото отношението е същото, както говорихме преди лятото. Считам, че Северна Македония и Албания трябва да се оценяват поотделно, защото това са две различни държави с различни проблеми и различна прогноза. И по-рано съм казвал, че нивото на напредък в Македония е по-високо, отколкото в Албания“, заяви Блок.

Ултиматум: ВМРО напуска властта, ако подкрепим Македония за членство в ЕС (ВИДЕО)

Според него Албания е различен случай в сравнение с Македония.

„ Мисля, че Албания ще може да започне преговори веднага щом изпълни критериите. Но все още не е настъпил моментът“, каза Блок.

Според медиите Блок заявил, че позицията на страната му ще бъде идентична с тази отпреди лятото, когато беше подчертано, че няма да има преговори за Албания без да са били изпълнени условията от юни 2018 г., което означава, че Холандия „ще наложи вето на Албания на 18 октомври, независимо от решението на германския Бундестаг."
БГНЕС