/ iStock/Getty Images
Хиляди протестираха в Естония срещу мерките, въведени за ограничаване на разпространението на коронавируса след скока на новите случаи в страната.

Демонстранти се събраха в столицата Талин, за да покажат гнева си от задължителните ваксинации и новите ограничения. Някои от участниците издигнаха знамена и плакати. Правителството на страната върна строгите противоепидемични правила за контрол над разпространението н авируса. От 25 октомври на много места ще се изисква доказателство за ваксинация срещу COVID-19 или за прекарано заболяване. Въвеждат се и по-строги изисквания за носенето на маски.

Новите мерки позволяват само тези, които са напълно ваксинирани или които за били заразени и са се възстановили от COVID-19 да участват в организирани събития и дейности.

В Естония епидемичната ситуация се влоши през последните седмици. С 1643 нови случая в събота броят на новозаразените достигна до равнище, което за последно беше отчетено при вълната от март тази година.

Според официални данни през последните 14 дни са регистрирани 1238 случая на 100 000 жители. Естония има един от най-високите темпове на разпространение на вируса в Европа. Около 55 процента от 1,2 милиона жители на страната са ваксинирани.
БТА